راهنمای خرید سیم و کابل برق
تنوع در سیم و کابل های برق باعث شده تا خریداران بیش از پیش به دنبال کسب آگاهی بیشتر باشند. در اینجا راهنمایی جامع برای خرید سیم و کابل برق در اختیار همگان قرار دادیم.
راهنمای خرید سیم و کابل برق
سیم و کابل یکی از مهم ترین تجهیزات برقی محسوب می شوند که نبود آن ها می تواند مشکلات زیادی را ایجاد کند. وسایل برقی تماما با استفاده از انرژی الکتریکی کار کرده که از طریق سیم و کابل به دیگر تجهیزات ارسال می شوند. امروزه هیچ وسیله ای بدون بهره گیری از کابل ها به درستی کار نمی کند به همین دلیل انواع مختلفی از سیم و کابل های برق تولید میشوند که هر کدام یک سری قابلیت ها دارند، که برای خرید باید به یکسری نکات دراین زمینه توجه نمود.
نکات مهم در خرید سیم و کابل
در خرید سیم و کابل برق برای هر پروژه ای مخصوصا ساختمان های مسکونی و تجاری داشتن استانداردهای لازم یکی از نکات خیلی مهم است. خرید سیم و کابل مناسب و استاندارد از اتصالی برق، آتش سوزِی و آسیب به تجهیزات برقی و افراد جلوگیری میکند.
در هنگام خرید سیم و کابل به موارد زیر باید توجه کرد:
- مشخصات فنی سیم و کابل که شامل جنس هادی، نوع هادی مناسب با توجه به مکان استفاده، جنس عایق و روکش میباشد.
- سطح مقطع سیم و کابل: با توجه به کاربرد و میزان جریان برق قابل تحمل در سیستم تعیین میشود.
- ولتاژکابل: بر اساس نیازمیتوان از بین ولتاژهای فشار ضعیف، فشار متوسط، فشار قوی انتخاب کرد.
- تنوع کابل های برق از نظر هادی، عایق، کاربرد و... باعث میشود که هنگام خرید کابل برق بسیاری دچار تردید شوند و لازم است که آشنایی کاملی با انواع کابل برق داشته باشند.
راهنمای خرید کابل برق از نظر ولتاژ
یکی از مواردی که در خرید کابل های برق به شما کمک می کند، ولتاژ ان هاست. کابل های برق از نظر ولتاژ به سه دسته کابل فشار ضعیف، فشار متوسط، فشار قوی تقسیم میشوند. البته کابل های فوق فشار قوی هم هستند که معمولا سفارشی تولید میشوند.
کابل فشار قوی
کابل فشار قوی HV به منظور ارسال و هدایت جریان های ولتاژ بالا به کار می رود. این کابل جریان های بالاتر از 30 کیلووات را انتقال می دهد کابل فشار قوی دارای هادی های مسی یا آلومینیومی می باشد که از عایق های ضخیم و مقاوم پوشیده شده تا بتواند در مقابل ولتاژ های زیاد از ان ها محافظت کند. این کابل از هادی، عایقی از پی وی سی یا XPLE و روکش تشکیل شده اند. به طور دقیق تر کابل فشارقوی با ولتاژ 63000 تا 20000 ولت است و کابل فوق فشار قوی با ولتاژ 230000 تا 400000 ولت است.
کابل فشار متوسط
کابل فشار متوسط با نام اختصاری MV از ولتاژ 6 کیلو ولت تا 30 کیلو ولت بهره می گیرد و دارای مدل های آلومینیومی و مسی تک رشته یا سه رشته است. از این کابل ها معمولا برای ساختمان های مسکونی، تجاری و مدارهای توزیع صنعتی بهره می گیرند. معمولا کابل های فشار متوسط برای استفاده های داخلی طراحی می شوند، البته از آن ها در سینی کابل ساختمان های صنعتی، نیروگاه و تابلو برق نیز استفاده می کنند.
کابل فشار ضعیف
کابل فشار ضعیف برای ولتاژ هایی بین 300 تا 3000 ولت به کار می رود. این کابل دارای روکش های مختلف و با تعداد رشته های هادی مختلف است. به همین دلیل در این مدل کابل می توان از رشته های هادی 2 تا 5 رشته استفاده کرد. عایق کابل های فشار ضعیف معمولا پی وی سی است و دارای قابلیت مقاومت در برابر آتش نیز می باشد. کابل های فشارضعیف با نام اختصاری LVدر بازار عرضه میشوند که در برق کشی ساختمان ها و تامین برق مراکز استفاده می کنند.
راهنمای خرید انواع کابل برق بر اساس هادی
در کابل های برق متریال هادی یا مواد اولیه تولید کننده آن میتواند از جنس مس یا آلومینیوم ساخته میشوند.
تعداد هادی همان تعداد رشته است که با یک عدد بر روی کابل ثبت میشود.
کابل های برق بر اساس شکل و نوع هادی به دو نوع مفتولی و افشان تقسیم میشوند.
کابل مفتولی
سیم و کابل مفتولی به انواع کابل هایی می گویند که دارای یک هادی یک سیمی و تک رشته ای هستند این کابل از یک هسته جامد و عایق پلاستیکی تشکیل شده است. این کابل ها ساختاری برخلاف کابل های افشان دارند. کابل های مفتولی از یک رشته برخوردارند که ضخامت خیلی زیادی دارد به همین دلیل انعطاف پذیری آن کم است و از این نوع کابل در جاهایی که نیاز به پیچ و انعطاف بالایی نیست استفاده می کنند.
کابل افشان
کابل افشان برخلاف کابل مفتولی بسیار منعطف و نرم است به همین دلیل به آن کابل نرم هم گفته می شود. قابلیت انعطاف پذیری بالای آن باعث شده تا در فضاهای مختلفی استفاده شود. این کابل از یک رسانا و عایق تشکیل شده است. کابل افشان دارای چند سیم نازک به نام هادی نیز می باشد که بهم دیگر پیچیده اند، هادی این کابل ها نرم بوده و جنس رسانای آن معمولا از آلیاژ مس است.
تفاوت کابل افشان و مفتولی
کابل افشان انعطاف پذیری بالاتری و مقاومت بیشتری در برابر خمش نسبت به کابل مفتولی دارد.
هادی کابل های افشان از هادی کابل های مفتولی بیشتر است و همین طور ضخامت هادی کابل مفتول از افشان بالاتر می باشد.
استحکام و دوام کابل های مفتولی در برابر فشار مکانیکی بیشتراز کابل افشان است.
کابل مفتولی از تک رشته کابل خشک ساخته شده اما کابل افشان از چند رشته سیم نرم تشکیل شده است.
راهنمای خرید انواع کابل بر اساس کاربرد
کاربرد کابل ها انتقال جریان برق، سیگنال، فیبر نوری است.
کابل های انتقال برق در فشارهای ضعیف، متوسط، قوی هستند.
کابل های انتقال سیگنال، کابل های مخابراتی، شبکه، کواکسیال اند.
انواع سیم و کابل می توانند در کارهایی مانند برق کشی، تاسیسات صنعتی، نیروگاه ها و صنایع مختلف به کار بروند، به همین دلیل قبل از انتخاب آن ها، کابل ها را با توجه به محل استفاده، کاربرد انتقالی که دارند به دسته بندی مختلفی تقسیم می کنند.
- کابل کواکسیال نوعی کابل مسی محسوب می شود که دارای یک رسانا، عایق و رسانای نازک می باشد که متریالی که در ان استفاده شده اند، اجازه نمی دهند تا تداخل سیگنالی ایجاد شود. همین طور کابل کواکسیال دارای مغز مسی است که در آن اطلاعات با سرعت خیلی بالایی منتقل می شوند تا عوامل بیرونی و محیطی روی آن ها موثر نباشد. کابل های کواکسیال از جمله کابل هایی هستند که در دوربین های مداربسته، تی وی، ریسیورها و کابل کشی اینترنتی به کار می روند.
- کابل مخابراتی یا زوجی از چند زوج بهم تابیده ساخته شده اند که از ایجاد نویز جلوگیری میکند. کابل های مخابراتی به دو شکل هوایی و زمینی به کار می روند که هر یک دارای یک سری ویژگی ها می باشند. کابل های هوایی روکش های ضخیم دارند و رنگ آن ها معمولا مشکی است. کابل های مخابراتی در جفت های گوناگونی ساخته می شوند.
- کابل فیبر نوری یکی از کابل ها جدید و پر استفاده است که از یک سری رشته های باریک و شفاف تشکیل شده که جنس آن ها می تواند از پلاستیک یا شیشه باشد که می تواند نور را از نقطه ای به نقطه دیگر منتقل کند. توانایی این کابل ها بسیار بالا بوده و سرعت زیادشان سبب شده تا به جای کابل های مسی در شبکه ها استفاده شوند. همان طور که گفته شد جنس فیبرنوری معمولا از پلاستیک یا شیشه است و برای ارسال داده ها از منبع نوری لیزری یا ال ای دی بهره می گیرد و دارای سه بخش هسته، پوسته و روکش می باشد.
- کابل زمینی به بخشی از کابل هایی صنعتی گفته می شود که در زیر زمین قرار می گیرد و با استفاده از آن ها نیروی الکتریکی را منتقل می کند. از این کابل ها در جاهای شلوغ و همین طور نیروگاه ها و کارخانجات استفاده می کنند. استفاده از کابل های زمینی یک سری مزایایی دارد که از جمله آن ها می توان به کاهش میدان های مغناطیسی، کاهش خرابی کابل ها، کاهش بروز رعد و برق، نصب راحت و آسان و ... اشاره کرد.
- کابل شبکه با سیم هایی از جنس مس و شیشه ساخته شده اند و به منظور اتصال و انتقال بین کامپیوترها، سوییچ ها و شبکه ها به کار می رود.
- کابل شیلددار یکی از انواع کابل که در انتقال سیگنال ها استفاده میشود. میتواند سه مدل شیلد تک رشته، استاتیک و بافته شده داشته باشد.غلاف داخلی که در این کابل استفاده می شود پی وی سی بوده و شیلد آن هم به شکل سیمی یا تسمه فولادی کشیده می شود.
- کابل نسوز که می تواند دمای بالایی در مقابل حرارت و شعله های مستقیم را تحمل کند. در صنایع ذوب، صنایع لوازم حرارتی، پالایشگاه ها، واگن سازی، صنایع دفاعی و ... به وفور استفاده می شود. کابل های نسوز در انواع مختلف کنترل، قدرت، ابزار دقیق، فشار قوی، جرقه زن و اعلام حریق تولید میشوند.
راهنمای خرید انواع سیم برق
سیم برق ها دارای فقط یک هادی برای جریان برق هستند که جریان برق را از یک نقطه به نقطه دیگر انتقال میدهند. سیم های برق در هادی ها متفاوت و متراژهای گوناگون تولید وعرضه میشوند. نوع هادی بر روی انتخاب سیم مناسب برای پروژه تاثیر گذار است. سیم های برق بر اساس هادی به صورت سیم مفتولی و سیم افشان تولید میشوند.
- سیم مفتولی: سیم مفتولی یا سیم خشک در هر دو نوع روکش دار و بدون روکش تولید میشود. هادی سیم مفتولی معمولا آلومینیوم یا مس آنیل شده تشکیل شده که دارای عایق پی وی سی یا پلی اتیلن است. سیم های مفتولی دارای مقاومت نسبت به رطوبت می باشند، این سیم در مقابل سیم افشان از انعطاف کم تری برخوردار است.
- سیم افشان: سیم افشان از چند رشته سیم به هم تابیده با انعطاف پذیری بالا در سایز 0.25 تا 300 میلی متر مربع تولید میشوند. هادی آن از فلز مس بوده و عایق ان نیز پی وی سی است. سیم افشان در داخل وسایل برقی و همین طور سیم کشی روشنایی خیلی استفاده می شود. در واقع سیم افشان از چند رشته فلزی تشکیل شده که یک روکش پی وی سی دارد، با هادی مسی یا آلومینیومی باشد.
سیم برق بر اساس کاربرد میتوان به سیم ارت، نایلون، لاکی، آنتن تقسیم کرد.
- سیم ارت: سیم ارت یک سیم اضافه تر بر سیم فاز و نول است که جریان برق اضافی و نشتی را از تجهیزات و وسایل الکتریکی به زمین انتقال میدهد. سیم ارت روکش دار عایقی با رنگ سبز و زرد دارد. از سیم ارت برای ایمنی و حفاظت استفاده میشود.
- سیم لاکی: به سیم لاکی، لاکی سیم ترانس هم میگویند. از تک رشته سیم که لایه بسیار نازک از عایق آنرا پوشناده است، ساخته میشود. سیم لاکی در سیم پیچ موتورها، ترانسفورماتور و... استفاده شده است.در گذشته بیشتر سیم لاکی با هادی مسی تولید میشد اما امروزه سیم لاکی آلومینیومی هم تولید میشود.
- سیم آنتن: سیم کواکسیال رابط در سیستم های تصویری و صوتی می باشد که برای انتقال سیگنال های تصویری و صوتی استفاده میشود. ساختار سیم آنتن به اینصورت است که سیم درونی به صورت مفتولی و سیم بیرونی به صورت بافته دور تا دور آن قرار دارد. این ساختار باعث میشود که اختلات نویز به حداقل برسد. عایق این سیم از جنس پی وی سی است.
- سیم نایلون: سیم نایلون یا سیم بند تخت ازدو رشته سیم افشان به رنگ سفید بهم چسبیده که از یک رشته سیم فاز و یکی نول ساخته میشود. حداکثر سایز تولیدی سیم نایلون تا 4 میلی متر مربع است.
انواع سیم و کابل از نظر جنس عایق و روکش
عایق در مقابل عوامل بیرونی و مکانیکی از کابل محافظت می کند، جنس عایق اهمیت زیادی دارد، هر چقدر با کیفیت تر باشد از کابل بیشتر می تواند در برابر آسیب های اتصال کوتاه نیز محافظت کند.
معروفترین عایق ها عبارتند از:
- پی وی سی یا پلی وینیل کلراید طول عمر بالا و وزن سبکی دارد و همین طور می تواند در برابر رطوبت و دما نیز مقاومت کند.
- عایق XLPE نوعی پلیمر که از ساختار مشبک برخوردار بوده و در کابل های فشار قوی و فشار متوسط به کار می رود. از ویژگی های می تواند به قابلیت ضد حریق بودن، مقاومت در برابر تغییر شکل، عدم نیاز به استفاده از غلاف فلزی و نصب راحت اشاره کرد.
- EPR ای پی آر یا لاستیک اتیلن پروپیلن محسوب می شود که دارای ویژگی دی الکتریک می باشد و به نسبت لاستیک های طبیعی منعطف تر است و در برابر فشار و ضربه مقاومت زیادی نشان می دهد و می تواند از مواد آلی و اسید ها نیز تاثیر نگیرد.
سیم برق ها به دو صورت سیم برق روکش دار و سیم برق بدون روکش تقسیم میشوند.
- سیم بدون روکش به صورت مفتولی به فروش میرسد و اغلب در سیستم های ارتینگ، مخابراتی، تابلوهای برق و کابلسازی ها کاربرد دارد. قیمت سیم مفتولی بر اساس وزن و براساس قیمت بروز مس و آلومینیوم تعیین میشود.
- سیم برق روکش دار میتواند تک رشته یا چند رشته باشد. سیم های روکش دار معمولا از نوع افشان اند، دو نوع هادی مسی و آلومینیومی روکش دارتولید میشود. سیم های افشان روکش دار دارای انعطاف بالایی هستند و در سیم کشی ساختمان استفاده میشوند. از سطح مقطع 0.25 تا 300 تولید میشود.
مشخصات فنی سیم و کابل
سیم و کابل از لحاظ ساختار سیم ها از یک یا چند رشته تشکیل شده اند که می توانند از جنس مس، آلومینیوم و فولاد باشند و برای آن ها از غلاف استفاده کنند. سیم ها ساختاری به شکل رشته بلند باریک و سفت دارند و همین طور می توان آن ها را خم کرد. سیم های چند رشته انعطاف پذیری بیشتری دارند، در صورتی که سیم های تک رشته معمولا به این صورت نیستند.
از طرفی ساختار کابل ها به این شکل است که از دو یا چند رسانا تشکیل شده اند و به هم دیگر پیچ خورده و وصل شده اند.
سیم و کابل ها با توجه به ساختار و مشخصاتی که دارند، در جاهای مختلفی استفاده می شود. اجزای تشکیل دهنده آنها عبارتند از:
- هادی
- عایق
- حفاظ عایق
- شیلد
- زره
- حفاظ هادی
- غلاف یا روکش
- سایز مناسب سیم و کابل برق و سطح مقطع آن
هادی سیم و کابل: جنس هادی اولین نکته مهم هنگام انتخاب سیم و کابل می باشد. بهترین هادی سیم و کابل از جنس مس می باشد که در مقایسه با قلع و آلومینیوم طرفداران بیشتری دارد زیرا انعطاف پذیری بهتری دارد و انتقال جریان الکتریکی را به شکل بهتری انجام می دهد.
سطح مقطع سیم و کابل: انتخاب سطح مقطع و سایز سیم و کابل برق یکی از عوامل مهم هنگام خرید سیم و کابل است زیرا فضا و محل استفاده از کابل را مشخص می کند در صورتی که کابل با سطح مقطع غیر مناسب استفاده شود، باعث افزایش مقاومت و افزایش دما و در نتیجه آتش سوزی میشود. سطح مقطع در کابل ها با توجه به مواردی اعم از جریان مصرف، مسافت، جریان در کابل و میزان افت ولتاژ محاسبه می شود برای انتخاب سطح مقطع مناسب کابل ها به موارد زیر توجه کنید:
- دما
- مقاومت اهمی سیم
- طول سیم
سخن آخر
با مطالعه تمام نکاتی که عنوان شده شما میتوانید کاملا با اطلاع و با چشمانی باز خریدتان را انجام دهید همچنین با ورود به سایت نید صنعت و استفاده از فیلتر های سایت به راحتی میتوانید سیم و کابل خود را یافته و انتخاب کنید و ضمن اینکه تیم پشتیبانی این شرکت همواره راهنمای مسیر خرید شما خواهند بود.
شما هم میتوانید در مورد این کالا نظر بدهید
برای ثبت نظر، لازم است ابتدا وارد حساب کاربری خود شوید. نقطه نظرات و تجربه خرید خود را با دیگران در میان بگذارید و نظر خود را ثبت نمایید