دستگاه جوش
دستگاه جوش وسیلهای بسیار کارآمد برای اتصال قطعات بهویژه انواع فلزات است که در تولیدات صنعتی و خانگی توسط مهندسان و جوشکارها مورد استفاده قرار میگیرد. پس از انجام عملیات جوشکاری به وسیله دستگاههای جوش، اتصال دائم بین قطعات ایجاد میشود و امکان جداسازی آنها وجود نخواهد داشت. این دستگاهها در مدلهای مختلفی از برندهای گوناگون از قبیل دستگاه جوش رونیکس، ادون،دستگاه جوش آروا، ، محک، توسن و... در بازار ایران موجود هستند که با پیشرفت تکنولوژی و اعمال تغییر در ساختار آنها، عملکرد دستگاههای جوش نیز دارای طیف گستردهای است. دستگاههای جوش به صورت لیزری، شیمیایی و الکتریکی طراحی و تولید میشوند که هر کدام برای کاربریهای خاصی مورد استفاده قرار میگیرند.
قطعات تشکیل دهنده دستگاه جوش
دستگاههای جوش انواع متفاوتی دارند و هر کدام از آنها با توجه به کاری که انجام میدهند از اجزای گوناگونی تشکیل شدهاند، اما در اغلب این دستگاهها برخی از قطعات مشترک هستند. تمامی این دستگاهها دارای یک برد الکترونیکی هستند که فرمان صادر شده از اپراتور را به سایر قطعات انتقال میدهد که موجب شروع و یا اتمام عملیات جوشکاری میگردد. بردهای الکترونیکی بهکار رفته در دستگاههای جوش ساختمان پیچیدهای دارند و نمیتوان از یک نوع برد در تمام آنها استفاده نمود. بهطور کلی هر دستگاه جوش شامل دو بخش قدرت و فرمان است که هرکدام از این بخشها از قطعات مختلفی ساخته میشوند. از اجزای اصلی این بخشها میتوان به دیودها، خازن، ترانس، فیلتر، فن، کلیدهای پاور، منبع تغذیه، تنظیم سرعت و سیم جوش اشاره کرد.
دیود کار یکسوسازی را دستگاههای جوش انجام میدهد و جریان AC را به DC تبدیل میکند. نوع دیود و تعداد در قدرت دستگاه تاثیر بسیاری دارد. تعداد و ظرفیت خازنها در این دستگاهها متفاوت است و براساس طراحی اولیه دستگاههای جوش تعیین میشود. وجود فن در این دستگاهها از اهمیت بالایی برخوردار است و از آسیب به قطعات داخلی دستگاه جلوگیری میکند. منبع تغذیه در دستگاه جوش انرژی الکتریکی را از منبع انرژی دریافت کرده و جریان و فرکانس مناسب برای تغذیه بار را تامین میکند. وجود قطعات باکیفیت در دستگاههای جوشکاری تاثیر بسیاری در طول عمر و کارآیی این دستگاهها دارد و درصورت استفاده از قطعات بیکیفیت و یا تقلبی، کارآیی دستگاه و کیفیت جوشکاری کاهش مییابد. از اینرو، خرید دستگاه جوش باکیفیت از فروشگاههای معتبر اهمیت بسیاری دارد.
انواع دستگاه جوش
دستگاه جوش اعم از دستگاه جوش برق خانگی یا دستگاه جوش صنعتی با توجه به نوع کارکرد و تنوع در روشهای جوشکاری متفاوت هستند که دستگاه جوش کاری نوع الکترود از پرکاربردترین انواع آن است که خود به دستههای دستگاه جوش ترانس، دستگاه جوش رکتیفایر، دستگاه جوش دارای دینام و دستگاه جوش اینورتر تقسیمبندی میگردد. در فرآیند جوشکاری توسط این دستگاهها میلهای به نام الکترود به وسیله یک قوس الکتریکی همراه با یک جریان بسیار بالا ذوب شده و سبب اتصال دو قطعه فلزی میگردد.
دستگاه ترانس جوش
ترانس جوشکاری یا دستگاه جوش ترانسی از سادهترین انواع این دستگاهها است که به دلیل وزن بالا، اشغال فضای زیاد و مصرف برق بالا کاربرد گستردهای ندارد. این دستگاه جوش قدیمی ولتاژ و جریان الکتریکی متوسط را به جریان الکتریکی بالا تبدیل میکند که به وسیله دو ترمینال خروجی که کابل انبر اتصال به آن متصل است، جریان مناسب جوشکاری را ایجاد مینماید. این دستگاه در حین کار جرقههای زیادی ایجاد میکند و امکان استفاده از آن با هر نوع الکترودی مقدور نیست. ترانس جوش قدیمی از مصرف برق بالایی برخوردار است و نمیتوان آن را در شرایط کاری مختلف مورد استفاده قرار داد. دستگاه جوش قدیمی قیمت کمتری در مقایسه با دستگاههای جدید داشته و ترانس جوشکاری قیمت متغیری با توجه به برخی ویژگیها دارد.
بهطور کلی، ترانسفورماتورهای جوشکاری در دو حالت جوش نقطهای و جوش با قوس استفاده میشوند. در جوش نقطهای یا مقاومتی، جوش یکسره قطعات مورد نظر نیست و چند نقطه از دو قطعه مورد نظر به یکدیکر اتصال داده میشوند. در این روش در مدت زمان کوتاهی در محل تماس فکهای دستگاه ترانس با قطعه مورد نظر و عبور جریان شدید، گرمای بسیار زیادی ایجاد میشود. در نتیجه این امر، محل تماس ذوب شده و ترکیب فلزی در آن ایجاد میشود و در نهایت دو قطعه به صورت نقطهای به یکدیگر متصل میشوند. در جوش با قوس در نتیجه برقراری قوس الکتریکی حرارت بالایی در محل دو سر یک فلز ایجاد میگردد که در نتیجه این حرارت، دو نقطه به هم متصل میشوند. در استفاده از ترانسفورماتور برای جوشکاری جریان مستقیم، کیفیت جوشکاری بسیار بالا بوده و در موارد حساس نیاز به دقت بالا استفاده میشود. برای اطلاع از سایر موتور جوش ها همچون دستگاه پیچ جوش به سایت نید صنعت مراجعه کنید.